Pages

August 12, 2008

Datang & Pergi


Baru² nie aku baru menghadiri majlis pengebumian salah seorang wanita yang amat² disayangi dan dihormati,cam x percaya je beliau dah xde...Al-fatihah...

Aku terima call dari anak beliau pukul 1750 yang menyatakan bonda beliau masuk ward..mulanya aku ingat xde mende la,sbb beliau mmg kerap kluar masuk hospital lately nih...

Lagi pun dah banyak tempat beliau dibawa untuk berubat,alhamdullilah,sakit beliau ada sedikit improvement,x terbaring macam mula² aku jumpa dia dulu, terngiang² lagi suara dia kata kat aku "Syam,ibu sakit,xlarat nak bergerak..",

Aku senyum pahit je,xtau nak cakap apa..time aku pegi tuh dia ngah wat cuci darah,guna machine,aku xtau system perubatan tuh dipanggil apa,tapi aku tau la tujuan dia nak cuci darah,tiub² darah bersirat² kat leher dia,tempat amik darah,aku kelu...blur...xtau nak tenangkan hati dia mcmana...ye la aku bukan amik kos perubatan pun..rasa sebak tengok dia mcm tuh...lama gak aku x jumpa dia,time last aku jumpa tuh,dia sihat walafiat lagi...tapi aku tau dia dah sakit time tuh,tapi xde la sampai terbaring mcm aku jumpa nih...

Aku terus je capai handphone murah aku,aku call cliet aku yang wat perubatan bekam..aku tanya dia,bagus tak klu nak berbekam nie...client aku tuh cakap,xelok,sbb dia baru je lepas cuci darah,so klu berbekam pun no point la kiranya..aku call client aku tuh sbb ibu cakap dia nak g berubat lain..berbekam,kebetulan aku plak ader client berbekam cara islam...tempat pun bersih..so xpelah,aku pun try contact sorg lagi kenalan aku nie..dia nie kira pakar la cara² berubat tradisional nie..so aku pun set la appointment jumpa dia keesokkan harinya..

Besoknya pulak aku bawak ibu g tempat yang aku tau tuh...bila dah lepas berubat n everything aku balik,and a day after tuh aku call la anak dia tanya pasal ibu,dia cakap ibu getting better..Alhamdullilah la,lega aku dengar...

Jam 1755,05th August 2008. aku terima panggilan dari anak dia kata ibu masuk ward..dia sakit...aku hanya mmpu berdoa je la,harap² sakit² biasa je.

Jam 1830,aku terima lagi panggilan,no phone xkuar...aku ingat client...tapi aku rasa mcm kenal sgt² suara nih...dengan nafas yang turun naik dia cakap "Ibu dah xde....."...aku terus cam arrrkkk...blank....mcm tuh je?ibu dah xde?sepantas itu?sekejap itu?sepanjang perjalanan balik umah aku mcm xpecaya...bawak keta menonong je..aku pun xtau aper yang aku pikirkan time tuh..sedih...sebak...blur...blank...sume ader....

Sampai je umah,aku bergegas² packing baju,g umah parent aku,bgtau dorg...dorg pun cam xpecaya...lebih² lagi ibu aku...bertubi² soalan dia ajukan...aku xmenjawap..aku xtau apa aku nak cakap...kpla otak aku betul² blank...yang aku ingat aku nak g kl ari nie gak..malam nie gak...
lepas parent aku dah bersiap²..aku pakaikan baju anak aku..aku terus menerus shot g kl..

Aku sampai sana agak lewat dalam pukul 0400,dah sampai.hati aku berdebar²...aku jadi takut...takut nak terima kenyataan ibu dah xde...aku duduk sebelah arwah...tengok arwah...sebak..xterkluar air mata...xpecaya ibu dah xde buat selama²nya.....

Kini yang tinggal hanyalah memory bersama beliau...dia banyak membantu org...masa kat hari pengebumian beliau...x henti² org dok cakap pasal kebaikan² yang arw
ah dah lakukan...ati aku jadi sejuk...tenang...aku hanya mampu berdoa semoga roh beliau ditempatkan dikalangan muslimin² yang soleh & solehah...arwah banyak tolong orang dalam kesusahan...dan atas sebab tuh la dia sgt² disenangi ramai org...dimurahkan rezeki...tapi...Allah lebih sygka dia...she really² a great Mom,Wife and Friend...

Al-Fatihah.....

0 komen anda: