Pages

October 07, 2008

Keakraban Kekeluargaan



Pada aku la kan,kalau sekaya mana pun kita,tapi klu family berpecah belah,confirm² hidup x aman,so bagi aku la, keakraban sesebuah family tue penting,bagi aku family aku is everything,x kisah la dia tue bakal isteri aku ke,bakal adik ipar ke,once dia dah register n dah confirm² jadi Othman's Family,dia dah jadik aku punya family.


aku pun kadang² x paham,knapa sesetengah org mengejar kebendaan,lebih² lagi klu org yang dh meninggal,meninggalkan harta,kadang² boleh pecah adik beradik,harta yang ditinggalkan bukannya banyak pun,tapi ada yang sanggup berparang bagai sume,nape benda haram jadah tuh nak kena jadi dalam sesuatu organisasi kekeluargaan?mmg la, dalam islam sdiri pun ada cakap,selagi harta pusaka tak dibedakkan kepada org² yg berkenaan,slagi tu la roh si mati xkan aman,*aku dapat tau benda nie pun dari ceramah agama kat opis aku,so, apa kita yang masih hidup nie patut buat?supaya kelak bila kita pejam mata nnti sdara mara kita,family² kita x berbalah sesama sdiri?haaa....tue la pentingnya WASIAT...


Wasiat nie bukan stakat org yang tua² je yang patut buat,hat muda² pun klu dah berharta tue,dah ada aset tue,hangpa p la buh penama kat harta² hangpa tue,bg x menyusahkan org lain bila hg dah xdak lagi kat dunia nie... dan kepada yag masih hidup nie,xyah la berbalah² sbb harta yang x seberapa tue, dan kalau boleh, panggil adik beradik,saudara mara si mati,wat family meeting,selagi xdaq persetujuaan,hangpa meeting la 2-3 hari pun,dari dok berbalah² seumur hidup tue, dan bg yang x berkenaan,toksah la menambah & mencucuk² lagi,hang syok apa dok tengok depa berbalah?buat tambah dosa hang ja...buat la keja hang sdiri..


Ayah aku penah cakap, slalunya, yang slalu buat dajei dalam institusi kekeluargaan ialah DUIT & BUR*T,sbb duit pun, yang abg bulih p bunuh adik,hat adik bulih bunuh abg,last² semua mampoih..bodo ja semua tu....


Aku x nafikan,wang tue penting,mmg penting,tapi klu diberi pilihan antara wang n family,aku prefer lagi family,wang boleh cari bang,family xde ganti,klu hang sorg akak,sorg tue ja la akak hang,klu hang ada sorg abg,dia tue ja la abg yang,sama gak yang lain,abg² n akak² jiran hang xsama ngan akak² & abg² hang,contohnya,Azrul ada sorg ja dlm dunia nie,wlupun dlm dunia nie blambaq² Azrul,tapi depa x sama antara satu sama lain...


Aku nie kadang² pandai ja cakap,tapi aku pun manusia biasa gak,ada wat salah n silap,tapi aku berdoa sgt² kat Allah,supaya family aku x berbalah antara satu sama lain bila org tua aku ka,aku ka pejam mata kelak..klu nak bertekak pun sesama keluarga,biarla bertekak pasai benda lain,jgn la bertekak pasai kebendaan...nauzubillah....

2 komen anda:

Mia said...

Suke sgt gambar tu..

Zero2Hero said...

Tq Mia...