Pages

June 06, 2010

Sayang Ayah


Salam anak ayah,

Apa kabar awk agaknya ye? Semalam ayah mimpikan awk lagi... Dah lama sgt ayah xdpt bercakap dgn awk.. Rindu sgt² rasanya... Sekarang nih musim cuti sekolah, maka banyaklah undangan² perkahwenan yang ayah kena pegi tapi ayah malas nak pegi sbb kat sana nanti akan ada ramai budak² yang sama baya ngan kamu. Bila tgok dorg je ayah sebak.. Ayah rindukan awk sangat²... Maka ayah rasa, lebih baiklah ayah dok je rumah senyap²... kemas² umah dan buat apa² yang patut utk sibokkan diri ayah nih.


Sayang ayah...

Ayah ingat lagi time mama kamu ngandungkan kamu. Bila mama kamu cakap je dia pregnant, ayah rasa ayah lah orng yang paling happy dalam dunia nih. Ayah x bagi mama kamu wat kerja² umah & berat² takut anything happen kat awk yang dalam perut tuh... Tiap kali ayah balik kerja, ayah akan nyanyikan lagu "my baby you" kat awk.. Time tuh awk dlm perot lagi.. Ayah xsabar nak tunggu awk kluar tengok dunia nih... Ayah dah janji ngan diri ayah yang ayah akan jadik ayah yang baik buat awk... Kadang² terpikir gak ayah nak transfer awk masuk kedalam perot ayah, apa kan daya. Mmg mission tuh mission impossible.. :p


Sayang ayah..

Tanggal 23-06-2007, mama awk dah kata nak terbesalinT time tuh bubu & yayah turun dari kulim. Yayah amik cuti seminggu sbb sepatutnya awk dah lama dah kluar. Thats why yayah amik cuti awal. Semua org x sabar nak sambut awk kat dunia nih. Ayah tunggu kat hospital tuh dari pagi sampai la 24-06-2007 jam 0400 awk pun lahir ke dunia nih. Time mama kamu dalam labour room, ayah asyik dok merayu² kat nurse tuh nak masuk sbb nak tgok kelahiran awk. Tapi dah procedur hospital kerajaan. Ayah xbley nak masuk. Smpaikan nurse kat hospital tuh pun naik nyampah tgok muka ayah asyik dok merayu² kat dia. Siap nurse tuh perli ayah, "Org lain pun nak beranak jugak,tapi xdelah mengelabah cam awk" hahah.. Nak wat camana. Ayah terover xcited sbb awk my offspring. Syamsoul Jr. Bila awk lahir je, yayah amik lagi cuti seminggu... Yayah & bubu dok kat umah kita utk jaga awk & mama awk.. Bila awk lahir je, ayah terus msg smua org yang ada dlm handphone ayah nih... Ayah nak bgtau smua org yang ayah dah jadik sorg AYAH... kecoh kan ayah? :p


Sayang ayah...

Awak ingat x lagi time (11-08-2009) awak kena admitted kat KPJ Penang sbb demam panas. A nite b4 tuh, ayah dah rasa dah awk nak demam sbb awk mmg suka tido bwh ketiak ayah nih. Time ayah pegang dahi awk, rasa panas dah sangat².. Nde dah pesan kat ayah suh beli digital temperature utk sukat suhu badan awk... Time tuh awk sikit pun xnanges, merengek², awk masih active. Kuat sungguh anak ayah nih. Bila ayah check je tempurate bdn awk, 39.8 darjah celcius. Perghh... Mengelabahnya ayah Allah je yang tau. Cepat² ayah bawk awk p KPJ. Dah la time tuh musim H1N1. Husshhh... mintak simpang 44 malaikat... Ayah bgtau nde & mama kamu. Nde terus turun dari kl sbb nak jaga kamu... Selama 4 hari 3 malam ayah, nde, bubu, yayah & ibu jaga awk scara bergilir². Ayah xbley nak tdo langsung sbb bila awk tdo, ayah xbley tdo sbb risaukan awk. Every 5 minute ayah check ur breathing and of coz la bila awk jaga, ayah xbley nak tdo. Awk dok ajak ayah main². Bila nurse nak cucuk jarum masukkan air kat tangan awk, awk nanges teruk sgt. Time tuh ayah rasa nk terajang je nurse tuh. Tapi seb baik la dia buat tuh sume for your own good, Xjadik ayah nak boh penyepak.. yang paling ayah xbley tahan bila awk cabut jarum tuh, darah kuar bnk. Awk xnanges, ayah plak yang rasa nak pitam tgok darah awk. Terus nde suh nurse balut jarum kat tangan awk tuh dgn bandage...


Sayang ayah...

Time bulan puasa 2009, awk dah diambil... Dunia ayah tiba² jadik gelap. Time malam paling menyeksakan ayah Ayah tgok tepi kat ketiak ayah, awk xde. Ayah carik awk satu rumah. Ayah ingatkan awk dah bangun tdo tapi rupa²nya awk dah pergi tinggalkan kan ayah. Awk dah masuk asrama. Tiap² hari ayah call warden awk nak tgok muka awk wlupun ayah tau awk xbrapa pandai nak cakap lagi time tuh. Sungguh seksa ayah rasa. Ayah rasa kosong. Dunia nih dah xbermakna buat ayah. Gambar² awk pengubat rindu ayah. Tiada lagi gelak tawa awk. Tiada lagi tangisan awk. Bila ayh balik keja, awak xde nak smbut ayah... ari² ayah mandi sorg diri... Tdo sorg... Makan sorg.... Dari kecik ayah jaga awk. Bgn tgah² pagi, tukarkan pampers awk, buatkan awk susu, mandikan awk. Masak je ayah xreti. Klu ayah reti, ayah buat smua skali...


Sayang ayah..

Ayah doakan awk sihat² slalu Jjgan nakal². Sekarang nih ayah xtau mcmana nak jumpa awk, nak call & bercakap ngan awk. Ayah tau, awk pun rindukan ayah sebagaimana ayah rindukan awk tapi nak buat mcmana sayang. Awk xsama dgn org lain. U r special... so special to me... u r my evrything. Insyallah, ayah akan buat yang sehabis baik utk kita bersama lagi. Awk dgar cakap penjaga awk skrg nih tau. Jgn kuat melawan...


Sayang ayah,

Apa yang terjadik nih bukan salah awk. Bukan salah sesiapa pun. Dah ditakdirkan kita begini. Awk masih kecik untuk memahami semua ini. InsyaAllah, one day you'll know the truth & understand the situation. Jangan dengar cakap² org sayang. Dorg xtau apa² Hanya penambah & penyedap cerita. Insyallah, one day bila masanya tiba dan awk dah cukup matang utk tahu cerita disebalik perpisahan ini, ayah akan ceritakan kat awk...


p/s: i miss u badly Syamsoul Farreal Dubeus bin Syamsoulnezam....

7 komen anda:

Nadia Harnisa said...

Sabar eh Syam

Zero2Hero said...

Insyallah,saya akan kuatkan semangat..Farreal mesti xnak saya bersedih² mcm nih...

mrsatu10 said...

syam bukan setakat kak said....izzah,aina,kak t....tp symim yg brutal pun sedih....dah la dok sedih baca kisah gaza x abeh lg...terbaca pulak luahan rasa syam yg sgt menyenyuh jiwa....kak said pun cakap ngan anak2....u all ni bersyukur dapat hidup dgn umi n abah.....so hargailah ape yg ad depan u all.....Allah maha mengetahui dan DIA akan memberi dugaan mengikut kemampuan hambanya....so t8 care n be a good father ever n ever....

mrsatu10 said...

syam bukan setakat kak said....izzah,aina,kak t....tp symim yg brutal pun sedih....dah la dok sedih baca kisah gaza x abeh lg...terbaca pulak luahan rasa syam yg sgt menyenyuh jiwa....kak said pun cakap ngan anak2....u all ni bersyukur dapat hidup dgn umi n abah.....so hargailah ape yg ad depan u all.....Allah maha mengetahui dan DIA akan memberi dugaan mengikut kemampuan hambanya....so t8 care n be a good father ever n ever....

mrsatu10 said...

syam bukan setakat kak said....izzah,aina,kak t....tp symim yg brutal pun sedih....dah la dok sedih baca kisah gaza x abeh lg...terbaca pulak luahan rasa syam yg sgt menyenyuh jiwa....kak said pun cakap ngan anak2....u all ni bersyukur dapat hidup dgn umi n abah.....so hargailah ape yg ad depan u all.....Allah maha mengetahui dan DIA akan memberi dugaan mengikut kemampuan hambanya....so t8 care n be a good father ever n ever....

mrsatu10 said...

syam bukan setakat kak said....izzah,aina,kak t....tp symim yg brutal pun sedih....dah la dok sedih baca kisah gaza x abeh lg...terbaca pulak luahan rasa syam yg sgt menyenyuh jiwa....kak said pun cakap ngan anak2....u all ni bersyukur dapat hidup dgn umi n abah.....so hargailah ape yg ad depan u all.....Allah maha mengetahui dan DIA akan memberi dugaan mengikut kemampuan hambanya....so t8 care n be a good father ever n ever....

pEppErMiNt LiL priNCeSs said...

beb......ak dh bergenang aiq mata baca hang nya entry nie huk huk huk...

ape pun yang jadi, juz remember 1 thing, Allah is always with you juz pray to HIM cuz Allah knows every single thing.

and u knw what, You are a great DAD.