Pages

July 31, 2010

Matlamat Hidup


Assalamulaikum..

Pengalaman berkerja sebagai marketing executive membuatkan aku berjumpa ramai orang dgn pelbagai ragam & karenah. Dari betul² kaya hinggakan yang buat² kaya.. Tapi aku suka buat kerja yang macam nih. Aku suka tanya perjalanan hidup dorg. Apa yang buatkan dorang berjaya...

Semalam aku jumpa satu client. Dia muda lagi. Baru 44 tahun ada business sendiri, rumah sendiri, anak 3 orang, kereta besar dan yang paling best tuh, rumah dia yang berharga almost 500k dah habis bayar (pinjaman 2 thn saja!). Rumah yang mula² dia beli teres setingkat pun dah abes bayar, kereta dah habis bayar, insurance anak² semua ada. By the time anak tuh umur cecah 18tahun, dia boleh kluarkan 130k untuk anak dia tuh smbung study @ untuk anak dia tuh buat apa yang dia nak. Hurmmm... Best...

Dia jugak kata kat aku, by the time umur dia 50 tahun bila simpanan dia cecah 5-7 mil, dia nak let go business dia tuh & enjoi sisa² hidup dia. Xnak pikiaq apa dah. Perghh... Anak² masing² akan dapat 130k bila dah umur 18 nnti..

Alhamdullilah. Setakat nih aku masih lagi dalam jalan yang aku rancangkan. Insurance & simpanan Farreal dah ada. Kalau ader anak lagi, aku pun nak amik jugak insuran pendidikan utk anak² yang lain. By the time dorg 18thn, dorg dah ader duit dorg sendiri. Aku dah buatkan dorang tapak dan akan tunjukkan jalan. Terpulang atas anak² aku untuk teruskan perjalanan tu atau ikut jalan sendiri. Aku akan guide / support dorang apa yang dorang nak buat bila dah besar nnti sebab bagi aku, their life, their choice. Aku xnak & xkan paksa dorg buat apa yang dorg x suka. Setakat nih apa yang aku nmpak Farreal minat sungguh membaca, melukis & kerja² yang melibatkan seni nih. Cam menyanyi & berlakon, insyallah kalau itu yang dia betoi² nk smpai besar nnti, akanku hantar beliau ke pusat pengajian yang membolehkan beliau mendalami bidang yang beliau minati tuh. Bagi aku kalau dia dah minat buat menyanyi ke, xemestinya dia jadik penyanyi. Dia bley je jadi komposer @ lain². Xkan minat dia yang tuh aku nak paksa dia jadik engineer plak kan? Klu seseorang tuh xsuka & xhappy dgn apa yang dia buat, nescaya gheja yang dibuat tuh nnti jadik xikhlas & xperfect. Hasil kerja pun cam taek...

Matlamat hidup aku plak, by the time umur aku 35 tahun, aku nak settlekan semua hutang² aku (kereta, pinjaman rumah, pinjaman belajar bla..bla..bla..) and kalau bley nak ada business sendiri. Nak tambah asset (rumah & kereta).

Bila aku umur meningkat 55 tahun dgn simpanan & backup planning yang ada, aku dah malaih dah nak pikiaq² pasai gheja² nih. Nak p mekah & bercuti di tempat² yang xpenah aku p. Enjoy my life.. Yeayyy. Kiranya penat lelah aku sepanjang muda nih akan dibalas di usia tua. Secara puratanya hidup sorang manusia di Malaysia ialah 70+ bagi lelaki & 80+ bagi perempuan bermakna Azrul akan menjanda dlm tempoh yg agak lama iaitu 10 tahun setelah pemergian aku..
Hahahahah.. xdelah. Tu bukan maksud aku. Maksud aku bila dah tua kelak, duit bukan halangan. Time muda work like hell, time tua relax... Duit ada utk hidup. Enjoi..enjoi..enjoi.. sisa² hidup & lebih dekatkan diri dgn Allah...Amin...



p/s: ♥ Syamsoul Farreal Dubeus & Azrul Azneeta

8 komen anda:

Azrul said...

Life are not as easy as it seems. How can you guarantee by 55 you're not ill? What if you got a lot of money but you are fighting for your life because of your illnesses.. It is never a guarantee that you'll ever lived till you're even 55. To me it is better to appreciate what we have today before we lose it tomorrow but we can't give up tomorrow. We just need to cheerish every single moment thet we have instead of waiting for the right moment..

Zero2Hero said...

Dear cik Azrul,better saya buat forecast utk masa depan dari saya dok berdiam diri saja,that why la saya sudah amik insurance,if anything happen kat saya,saya x mengelabah sgt sbb xde duit nk kos tampung medical saya kelak...

saya tahu life not as easy as it seams...kita hanya merancang..Allah yang menentukan...kalau saya dok bersenang² sekarang..xberkerja keras..by the time umoq saya 55 tahun saya dah bersusah² buat apa?dgn sakitnya...dgn xdaq duitnya..dgn sgala masalah² lain yg timbul..awat?cik azrul nak sara saya ka spenajang saya sakit tuh nnti...?

Azrul said...

“Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita”.

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses.

"Fd_kZ" said...

YTN aku da abis bayo da.. settle.. !! jgn jeles.. x der hutang da aku .. HUTANG dgn ALLAH jerk'la yg blum settle..

UMES said...

baiklah..tq..

Zero2Hero said...

Bie: baiklah...akan saya cuba utk membalancekan duniawi & akhirat kelak..

Fadilah: ko tlg la bayarkan utk aku punya plak beb...besar pahala dia...huhuhuh

Azrul said...

Bagusnya dah habis bayar YTN.. Alhamdulillah. Good for you..

Both of us need the balance.. Awak tinggi orang rendah.. balance ar tu jugak.. keennnn???

Zero2Hero said...

heheheheh...balancing...