Pages

October 09, 2010

Action Speaks Louder Than Words




"Ngiauuu...ngiauuu..."

Dari pagi, sampai aku balik kenduri petang tadi, aku dok dengaq anak kucen jiran sebelah tuh dok melalak²... Memula aku ingat ada kucen tersepit bawah keta aku. Gelabah bewak jugaklah aku pagi tadi. Check punya check, ternampak anak kucen dalam sangkaq kat umah jiran sebelah.

Dah la berkurung. Perati punya perati, beliau bukan kena kurung saja, siap xdaq makanan & minuman. Hat lagi xbest tuh, sangkaq tuh dok kat panaih matahari... Aku panggil² jiran sebelah. Sahhh... depa xdaq umah... Balik kampung gamaknya..

Haiyaaahhh... macam nih punya orang pun ada??

Makhluk Allah tuh derrr... Orang lain nak bela, hang pun nak bela.. Kalau penjagaan rohani & jasmani pun hang xreti nak jaga, jangan dok bela..

Kalau takat suka kucen, suka dok men ngan kucen saja pun xdaq maknanya jugak.. Takat cakap ja buley la derrr... Smua orang pandai cakap.. Tapi action hang xnampak lagu tuh pun. Orang lain bukannya buta xnampak apa yang hang buat...

Kesan kat anak kucen tuh la.. Terseksa, merana & tertekan dengan sikap selfish hang tuh. Sebab nak puaskan hati hang, anak kucen tuh yang jadik mangsa. Kalaulah anak kucen tuh pandai bercakap dan buley maki hang, dah lama dah hang kena maki...

BODOH PIANG...

Hang boley la canang kat orang kata hang nih pandai bela, pandai jaga, hang seorang yang penyayang, family hang smua sukakan anak kucen tuh. Tapi kalau takat cakap ja.... hurmmm..

Sendiri pikiaq...

Buktikanlah dengan perbuatan derrrrr... Masyarakat sekeliling pun ada mata. Depa pun ada otak.. Buley nilai sendiri perbuatan hang tuh..

Sekarang nih apa yang orang nampak, anak kucen tuh dah makin terseksa, dah makin merana...

Tolong la jangan nak selfish sgt.. Jangan nak pentingkan diri sendiri. Kalau xbley nak bela, bagi saja kat sapa yang mampu bela. Masyarakat xkan pandang hang serong lagi.. Pikiaq la kebajikan anak kucen tuh.. Dia pun ada hati dan perasaan.. Simpankan saja agenda² tersembunyi hang tuh.. Anak kucen tuh jugak makhluk Allah...♥


Wahai manusia yang pandai berkata²... Sedaq la diri... Nak bela tuh, bela la eloq².. Cakap hang memang pandai.. Hang memang hebat kalau bercakap... Hat bengkok pun bley jadik lurus dengan kata² hg... Cara percakapan hang memang aku salute.. pandai pusing².. mcm wakil juai keta...


Wahai manusia, insafla... Jangan sebab kepentingan diri sendiri, hang biaqkan makhluk Allah yang lain merana..

Anak aku pun pandai jaga kucen. Last time dia balik, dia la yg dok bohkan makanan kat Jebat, Upin & Ipin. Dia pun xsanggup tengok kucen² tuh kelaparan... xsihat... lemah..

Dia yang kecik pun dah pandai pikiaq... dah ada akai..

Hang yang besaq tuh mana hg letak akai hang? kalau la akai & otak hang sebesaq perot hang tuh, nescaya hang bley pikiaq ngan rasional... Aku doakan supaya hati hang & minda hang terbuka... Serta bergiat cergas, secergas percakapan & ngomong² kosong hang..

Haishhhh... Aku memang la dok bebai ngan orang² yg stakat pandai bercakap saja.. tapi hakikatnya... TIN KOSONG...


p/s: Farreal, kucen² awk sume dah gebu² belaka.. Ayah kasi makan NUtra Gold.. haishh.. Punya sihat walafiat dorg.. huhuhuhuh...


0 komen anda: