Pages

January 25, 2011

Ba wow dal wow ha

Terdapat dua golongan manusia di muka bumi nih, ada yg betoi² innocent, ada plak yang betoi² dungu. I do believe "Some people are just naïve, while others are just stupid.."

Sebagai orang Melayu dan beragama Islam, aku tak tergamak nak menegur atau membidas tindakan manusia ni yang bagi aku tak betul. Aku jgak dibesarkan dengan cara "luahkan apa yang dirasa". Maka kalau aku rasa benda tu xbetul, aku rasa aku perlu bersuara, cara yang beradab dan terbaik untuk aku bersuara ialah mengunakan perumpamaan yang senang dan mudah difahami walapun tahap IQ orang yang dikritik tuh rendah dari manusia normal (mungkin sama level dengan monyet).

Aku jugak percaya dizaman persekolahan, kita semua ada belajar "Perumpamaan" dimana perumpamaan ini lebih sedap kita dengar dari kritikan yang straight to the point.

Akan tetapi bila berdepan dengan manusia² yang x bersekolah ni selalunya kritikan atau teguran melalui perumpamaan ni, message yang cuba disampaikan itu selalunya akan failed.

Contoh perumpamaan yang sering kita dengar ialah "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai". Seperti yang kita semua sedia maklum maksud perumpamaan ini dalam bahasa simple nya ialah "kalau hang takut, jgn gatai dok buat" akan tapi bagi pemahaman manusia² yang lembap serta rendah IQnya ialah:

"Kan susah nak buat umah tepi pantai? Awat tak beli ja apartment kat tengah bandaq? Umah kat Pantai Dalam mahai oooo, ada ja yang beli umah kat situ.."

atau

"Nak buat umah kayu ka umah batu?"

Adalah menjadi satu masalah yang besar buat aku untuk berkomunikasi dengan manusia² yang sebegini rupa. Aku juga sedia maklum bahawa mereka tidak pinta untuk lahir ke dunia dengan IQ sebegitu. Point yang aku cuba sampaikan tu langsung tak sampai. Kot la nak dapat sket, setoek pun xdaq. Haishhh...

Apa yang boleh aku lakukan sekarang ialah berdoa agar manusia yang sebegini diberi taufiq & hidayah. Ambil pendekatan sendiri dengan lebih banyak membaca untuk gain knowledge, makan makanan² yg berkhasiat, jangan diminum air yang ada semut dan berfikir dengan sehabis bijak (walapun hakikatnya bingai) bagi mengelak kebodohan, ke"dungu"an, ke"bingai"an (dan ayat² yang sama waktu dengannya) terserlah dengan jayanya melalui penulisan mahupun kata²..

Aku juga memiliki tahap kesabaran yang ada hadnya. Mana tahu, mungkin satu hari nanti aku akan lebih "Tegas, Tulus & Jujur" apabila berdepan dengan manusia yang sebegini. Maka tak mustahil lah bila satu hari nanti aku kan bersuara seperti ini:

"Hoi lahanat?! Hang pandai sungguh no belakon?! Depan orang hang baik?! Belakang² hang dok mengumpat, dok mengata?! Hang sedaq tak hang tuh bermuka-muka?! Hang pentingkan diri sendiri?! Akai ada ka?! Yang hang dok tabur fitnah tuh pasai pa?! Hang sedaq tak hang tu mcmana?! Apa yang hang dapat lepaih hang buat mcm nih?! Apa yang hang nak?! Sial punya betina?!"

Hishhhh... mintak simpang la aku keluaq kata² serupa tuh. Malu kat anak bini kalau aku dok marah lagu tu. Tak pasai² anak aku boleh terikut kalau macam tu la pe'el aku.."Action Speaks Louder Than Words" Kalau aku buat la mcm tuh, aku pun lebey kurang jgak la macam manusia yang IQnya rendah tuh...

Hurmmm... selagi boleh beradap, aku beradap la..

Akhir kata dari aku "Sapa yang makan cili, dia la yang rasa masak lemak cili api"

p/s: Jangan tanya kat aku, mana nak beli cili. Try cari kat kedai bawah umah hang la b***h?!

5 komen anda:

EL MARIACHI said...

aku suka entry hang ni cukup semua...manis,masam,pedas pahit...kalau macam ni punya post bolehlah hang bina muscle macam blogger BEN ASHAARI ...masuk majalah RAPI...
syabas bete...

Zero2Hero said...

bengang sangat nih bro,berkomunikasi dengan orang bangang..
kita cuba sampaikan A,difaham plak B,C,D bla....bla...bla...

yazliana said...

sgt suka dgn phrase ni : "Action Speaks Louder Than Words" . Mmg betul dan tepat skali...

Nadia Harnisa said...

First aku nak habaq aku suka hang sebut perkataan ni... setoek pun xdaq.. lama weyh aku n guna vocab tuh.. (hng tau la kalau aku speaking utara kat sini semua org nganga)..
Bersabaq la ngan orang LAMPI cam ni eh.. kadang2 tuh lumrah hidup manusia bukan depa x phm kadang tuh depa BUAT2 x phm jadinya depa tu BUAT2 BODS.. supaya depa x agree dgn pendapat hang tuh... Bersabar key

Zero2Hero said...

kadang aku pun xtau camana aku nak berkomunikasi ngn manusia sebegini..terjangkit2 kebodohan manusia nih kat aku..
bahaya oooo...harap2 kita boleh jauhkan diri dengan manusia sebegini..