Pages

April 21, 2011

Aqiqah

Dear Farreal,
Ari sabtu nih bersamaan 23-04-2011 ayah buat kenduri Aqiqah awak ngan Aqiqah Syafriel serentak. Malangnya awak tak boleh nak datang. Ayah dah inform mama awak kata ayah nak amik awak this week. Malangnya request ayah ditolak daging mentah-mentah. Mungkin mama still bengkek sebab last time ayah amik awak lama sangat.. Ingin ayah ingatkan awak sekali lagi bahawa last time yang ayah amik awak lama tuh atas dasar ayah pegang janji mama awak dimana katanya dulu kalau ayah berkahwin, dia janji nak bagi awak sebulan sepertimana time mama awak kawen.. Atas dasar mutual trust itu jugaklah buat ayah terperangkap dengan kata-kata itu... Nasibahnya, ayah tak dapat berjumpa & berkomunikasi ngan awak langsung.. *padannnn mukeee kiteeee... Percaya sangat kannn... Hambeeekkkkk natijahnya sekarang... Tak serik-serik lagi kan... Tepuk pengangkap skaliiiii.... papp papp papp pappp...


Dear Farreal,
Biarlah ayah ceritakan serba sedikit tentang kenduri Aqiqah awak nih, supaya one day bila awak baca benda nih, awak boleh membayangkan seolah-olah awak ada sama time kenduri nih nanti... Bubu & Yayah telah meng"sponser" bunga telor, lauk pauk, pelamin sama khemah ala-ala khemah Pak Arab (ala yang muncung tajam tuh..Quite famous amos jugak la pada abad nih).. Masa mula-mula sampai umah Bubu & Yayah tadi, terkejut ala-ala Jozan jgak lah ayah. Dah mcm kenduri kawen gamaknya... ahaiiii...*pssstt..pssttt..awak dah ader calon blom? Kalau dah ader, laju-laju Ayah & Nde g masuk minang...ahaiii...


Dear Farreal,
Disebabkan aqiqah awak nih dicolabrate dengan aqiqah & cukur jamboi Syafriel, maka bertambah meriah la dengan kehadiran Marhaban..Walaupun kat Kedah nih jarang orang nak cukur jambul siap marhaban tapi kan kita nih ada darah Johor, maka tradisi kampong halaman bubu & yayah tidak dilupakan... Rancang-rancangnya, bubu nak masak nasi baryani gam..*adehhh..teruih lapaq...


Dear Farreal,
Keadaan bertambah-tambah parah buat ayah bila geng-geng kampung awak mcm Dania, Amir, Afif, Afrina sama Hafiz tanya soalan yg mengugat keimanan ayah "Abg Syam, mana Ues?" Sentap jugak la Ayah nak menjawap soalah geng-geng awak tuh. "Ues ada kat Kolompo, tak bley nak balik,. Minggu nih dia ada exam.." Jawap ayah bagi menyejukkan hati ayah dari dok pikiaq benda betoi. Ayah terpaksa me"manipulate"kan keadaan seolah-olah anak ayah nih futher study.. Takde la hati ayah nih ranap & hancuq berderai sangat..


Oklah Sonshine, bila dah abeh kenduri aqiqah tuh nanti, ayah akan updated lagi kat awak k? Kali tuh ayah akan meg"story"kan kat awak camana keadaan time majlis Aqiqah & cukoq jamboi Syafriel tuh berlangsung... Sampai ketemu lagi My Taiko Tecik...be good..be nice..


p/s: Ayah mintak maaf tak dapat amik awak,salah ayah jugaklah sebab percaya & pegang bulat-bulat taik khambeng janji-janji mama tuh. Siap takda black & white lagi... Punya la percaya habes-habesan.. Sematttt sungguh... Rupanya Janji Tinggal Janji *layan lagu KRU sat..

3 komen anda:

EL MARIACHI said...

weh..aku tak jemu jemu baca nukilan hati hang ni...semoga satu hari Ues membacanyer...

Meloreyta said...

Semoga majlis ko berjalan lancar & pray for the best tt Ues can make it even at eleventh hour. May Allah open her heart to do so.Insyallah.

Zero2Hero said...

Izmee: anak saya akan baca benda nih smua...saya akan teruih menulis & menghapdet kat dia perjalanan hidup saya,takut ja kalau dia x kenai saya bila dia dah besaq nanti...

Ita: ameen...