Pages

August 08, 2011

Hak Aku,Hak Kau...Hak Kau,Hak kau...Hakkkk Tuihhh...

Entry kali nih mengisarkan tentang... *cewahhh... mcm drama kisah benar tv3 plak... hahaha...

Dear Farreal,
Sejak awak mula² pandai bercakap dan berakal dulu, Ayah ngan Nde dah terapkan nilai² murni untuk awak redha berkongsi... tak ada satu pun dalam dunia nie milik kita mutlak. Disebabkan itu jugak, kita seharusnya berkongsi, apa yang kita ada nih dengan orang lain. Tak banyak, sikit pun jadilah.. Kita bagi orang lain rasa apa yang kita ada...


Dear Farreal,
Bila awak dah besaq nanti, awak jangan terkejut kalau² terjumpa "manusia²" yang suka buat harta benda, barangan orang lain macam milik mak bapak dia sorang... tapi bila part harta benda dia, dia punya kedekut dan berkira tuuu..."NAUZUBILLAH"....
Manusia² yang setaraf bangkai nih kadang kala lupa bahawa "benda" yang seharusnya dikongsi bersama itu seharusnya DIKONGSI BERSAMA secara adil dan saksama... tak lebih, tak kurang... Bukan buat benda tu mcm bapak dia punya sorang... amcm paham?

Dear Farreal,
Sikap bertimbang rasa dan bertolenrasi memainkan peranan penting dalam hidup berkomuniti dan bermasyarakat... Jgn merasa every single thing yang awak ada sekarang nih hak mutlak awak...

tidakk...

tidak sama sekali..semua nih pinjaman saja...awak takde hak sepenuhnya ke atas barangan itu...beringat² la sama kat orang lain...adakah ianya milik awak sorang?ianya hak mutlak awak?tepuk dada tanya selera... kalau ianya bukan hak awak.. pulangkan balik ke tempat asal.. kepada orang yang lebih berhak...

Jangan jadi mcm sesetengah orang tu... Semua benda dia ingat dia punya.. hak dia... dia lebih berhak... kalau orang lain tegur, ingat orang lain cuba nak merampas hak dia... iskh...iskh...iskh... Sangat² ramai bangkai² hidup yang sebegini... Kadang² bangkai² hidup yang mcm nih lupa mana yang halal... mana yang haram... semata² nak mengejar kemewahan dan kesenangan DUNIA...

3 komen anda:

EL MARIACHI said...

semoga Ues jadi insan cemerlang...selami hati...selami jiwa dan selami laut dalam...

Zero2Hero said...

haaaaaaa....sempuuuutttt....

aminnnnn...

Nadia Harnisa said...

Oh hero,
hak asasi manusia kah..

Farreal,
Moga awak akan dilindungi oleh orang2 yang berhak lil-boy...