Pages

August 06, 2011

Menipu a.k.a Ngenceng


Dear Farreal,
Entry kali ni ayah nak highlightkan pasai "MENIPU" memandangkan awak buat masa sekarang bukan dibawah jagaan Ayah lagi, maka sukar lah bagi ayah untuk mengajar awak tentang bahana² dan keburukan menipu nih..

Dear Farreal,
Bagi sesetengah orang menipu ni ada 2 kategori. 1 tipu sunat satu lagi tipu betoi²... Bagi Ayah plak, tipu tetap tipu. xde sunat, xde khatan xde apa... Kononnya tipu sunat nih tipu ala kecik².. main².. lite².. tipu untuk menyedapkan hati orang yang ditipu... Kepala hotak MAK DIA?!!

Sebenaqnya Farreal, kita senang ja nak detect orang yang kaki Ngenceng nih, tanda² besaq dia:
  • Takde kawan - Most of them takde BFF. Kalau ader kawan pun, kawan baru.. Awk bley tanya diri awak sendiri.. Kemana hilangnya kawan masa kecik dia? kawan masa skolah rendah? kawan masa belajaq? p mana menghilangnya kawan² tu semua?
  • Takde teman melepak - Majority yg selalu dok hang out dengan penipu nih adalah saudara mara penipu itu sendiri. Ini kerana, possibility penipu nak menipu darah daging sendiri ada serendah 40%. 60% lagi tetap nak menipu jugak... Dah sebati dangan darah daging gamaknya..
  • Sembang kencang - Ayah rasa faktor penipu ni menipu adalah sebab kurang keyakinan diri.. Maka dengan itu, beliau akan create story yang menunjukkan beliau tu sehebat power ranger?! Jadi, beliau akan diipandang hebat oleh kawan² baru beliau (kwn² yg dah kenal lama dah masak dah)
  • Mulot busuk - Agaknya dah banyak sangat keluarkan fakta² auta, maka Allah pun menurunkan la bala penyakit mulut berbau... Guna pi la Listerine hat kaler purple tu sekalipun, bau jamban tetap takkan hilang...
  • Ngenceng Mak Pak - Kalau dengan parent sendiri pun sanggup ditipunya, apatah lagi orang yang baru kenal... Bayangkanlah..

Dear Farreal,
Bila awak dah besaq nanti, tiba masa awak memilih kawan mahupun calon isteri, buka mata awak tu luas²... Tengok cara dia bergaul dengan mak pak dia, sapa kawan² dia, dengan sapa dia slalu keluaq hang out berjoli katak... Benda² tu semua walaupun nampak remeh tapi impak dia sungguh besaq...


Dear Farreal,
Sesungguhnya bagi ayah, keperitan dari kebenaran itu lebih baik dari kegembiraan hasil penipuan... Jangan sesekali blajaq menipu... Bila dah slalu sgt menipu, dah jadi habit, dah jadik kelaziman, yang tu yang bahaya tuh.. Biaq kita berterus terang. Kadangkala terus terang itu boleh menyakitkan hati orang lain. Tapi sekurang²nya kita tak mengembirakan orang lain dengan kepalsuaan semata²..

Ayah ada la kenai sekoq dua penipu ni. Semua benda dia nk kencing ayah. Ayah pun kadang² tak paham awat dia nak menipu.. Perlu ka menipu? Baru ayah tau dah jadi habit dan kelaziman dia sampai dia pun tak sedaq dia tgah dok menipu Ayah.. Sampai jadi macam tu sekali..

Maka dengan itu sampai mati pun la ayah susah nak percaya cakap² mangkaq² tuh.. Tu la bahana orang penipu.. SUKAR DIPERCAYAI, TAKDA KAWAN, DIPANDANG RENDAH oleh masyarakat..

4 komen anda:

EL MARIACHI said...

suka entry ni...menipu untuk hidup...atau hidup untuk menipu?

amarnie_zizan said...

naya jumpa org cmni~~moga dijauhkan..tp x stuju point kedua tu..ayat kena tukaq ckit..bukan smua..sbb sy pun jenis suka lepak ngan family gak tu haha adakah ini bmakna sy penipu? kuang kuang kuang

Zero2Hero said...

qema: khehkek..ya...bukan semua..saya pun slalu ja dok hang out ngan adik beradik saya...maksud saya dlm point no 2 tu, penipu nih xda langsung insan yg mau berkawan ngan dia,melainkan sdara mara sdiri...

izmee: punggahhh...hat hidup untuk menipu tuh tak sepatutnya hidup...mati lagi baguih...=p

amarnie_zizan said...

haha apsal la suka sgt eja nama sy "qema"? tp btul la..yg suka menipu ni sapa ja yg sggup nk kawan ngan dia? sedara-mara je..tu pun sedara-mara skali dia tipu..mak aih..teruk naa..