Pages

September 07, 2011

Mahkamah Dunia


Dear Farreal,

Alhamdullilah...raya tahun nih, kita dapat bersama lagi kan Farreal? Setelah 31 hari tidak ketemu,cuma bercakap melalui phone saja, akhirnya Ayah dapat jugak amik awak selama seminggu...rasa mcm kejap sangat je kita spend masa seminggu,pejam celik-pejam celik, dah nak hari Khamis...aduh...cepat tul masa berjalan...

Dear Farreal,
Ayah happy sangat tengok awk happy tidur bilik awak, cuma sebelum tidur awak akan suruh Ayah tidurkan,last time awak boleh je tidur sorang sorang,tapi kali nih tak bley plak, asyik nak tidur kat ketiak keramat ayah nih...hehehe..nikmat sangat kottt...?


Dear Farreal,
Ayah masih lagi tak boleh lupakn pertanyaan maut awak semalam,ayah terkedu,tergamam lantas tersentap dengan pertanyaan awak tuh...sedang awak main-main kat atas, ayah yang dok mengedit gambar Raya kat bawah nih diajukan soalan maut...buat pertaa kalinya, Ayah takde jawapan untuk persoalan awk nih..

"Ayah...kenapa Ayah 'selalu' tinggalkan Ues? Ues nak ikut Ayah..kenapa Ayah pergi biarkan Ues sorang-sorang?"

Berkali-kali awak tanyakan Ayah soalan tu,dimana semasa dipertengahan ayat tuh, awak tiba-tiba menangis...

Hati Ayah nih tiba-tiba jadi panas + bahang..bukan sebab marah, tapi sebab hiba + sedih + sentap anak Ayah ajukn soalan yang dmana jawapan dia Ayah tak tau nak cakap apa...takkan Ayah nak cakap..

"Ok...ok...Ayah takkan tingglkn awak lagi, Ayah akan selalu disamping awak...Ayah takkan tinggalkan anak ayah nih...Ayah janji.."


Ayah taknak tabur janji-janji palsu, Ayah taknak berbohong kat awak, hakikatnya Ayah tak berkemampuan nak berada disamping awak sepanjang masa...Ayah hanya boleh melawat awak sebulan dua kali sahaja..mengikut perintah MAHKAMAH DUNIA.. Lebih dari itu atas belas ehsan Mama..kalau Ayah berkeras amik awak lebih dari tu, possibility Ayah tak dapat jumpa langsung dengan awak sangat tinggi..Ayah tak sanggup amik risiko tuh..kalau bab lain memang Ayah risk taker..kita kena belajar bersyukur...walaupun sebulan cuma dua kali kita dapat berjumpa + spend masa togather-gather...

Dear Farreal,
Ayah ngan Nde akan slalu doakan awak dapat yang terbaik untuk diri awak...

p/s: Bulan November nih, awak cuti sekolah kan?nanti Ayah amik awak untuk medical check-up,bley awak bersunat sekali...wahhhhh...anak Ayah dah bujang seyyyyy...
=)

5 komen anda:

amarnie_zizan said...

skrg die masih kecik..even die ckap cmtu tp die masih budak...tggu die besaq ckit then let him know everything..akan tiba waktu yg sesuai die akan faham sgala2nya =)

amarnie_zizan said...

skrg die masih kecik..even die luah cmtu pun still die masih budak2 utk faham keadaan skeliling..tggu die besaq ckit then let him know everything..insya allah bila smpai waktu yg sesuai die akan faham segala2nya =)

Zero2Hero said...

hurmmmm...time dia kecik-kecik nih la kita kena jelaskan every single thing...kalau tersalah jelas, takut diperslahkan kita di kemuadian hri..kan ke kanak-kanak tuh ibarat kain putih,kita yang perlu mencorakkn mengikut acuan kita...=)

ZERO VENDETTA said...

Sabar yea Dato'... saya paham perasaan anda. amat payah menghadapi keduanya, anak & kenyataan sebenar. yg plg penting, explain bebaik pd ues.

*congrats for future baby :)

Zero2Hero said...

Future baby?ngeh...ngeh...ngeh..

Ye la,kanak² nih kita kena jelaskan dengan cara yang berbeza, agar dia benar² paham dengan situasi...tak boleh berbohong, kelak akan termakan diri...