Pages

October 07, 2011

Cabai Mulut Tue Kang


"Tennnndangggg kangggg... bodoh!"


Terkasima Ayah awak kata macam tu. Ikut zaman Ayah kalau cakap macam tu, memang Bubu dah hadiahkan ayah cili padi cicah penampaq padu kat mulut ayah nih... Pantang betul Bubu kalau dengar bebudak mencarut. Lebih-lebih lagi kalau dengan orang yang lagi tua..


Ayah terdiam...
Tak tau nak kata apa. Ayah terus terpikiaq kat mana anak Ayah belajaq bercakap mcm tu.. Nasib baik la dalam phone. Kalau awak depan mata Ayah, memang dah jadi citer lain.. Kemungkinana besaq awak kena grounded dlm bilik amat tinggi possibility-nya... Setahu Ayah, tak penah la lagi ayah dok berkata sedemikian rupa lebih lebih lagi kalau depan awak..


Memang tak dinafikan, hati Ayah nih terhiris la bila anak ayah kata mcm tu kat Ayah sebab I would never expected anak ayah akan keluarkan kata-kata mcm tuh..
Mana awak belajar nih sayang?


Mungkin jugak pergaulan awak kat Tadika menyebabkan awak belajar new thing... Ayah perhatikan je dari jauh. Dulu kalau awak bersembang ngan Afrina, Aqilah atau Abg Aqil, awak akan bahasakan diri awak "Kite". Tapi lately nih, awak dah bahasakan diri awak "Aku"... Wowwww.. kalau gini lah gayanya, Ayah rasa better tak payah g tadika. Bukan lebih mendisplinkan diri, lagi teruk je ayah tengok.. Kata dihantar tadika PASTI.. PAS punya.. Tak nampak pun apa yang PASTInya tu... Makin hampPAS lagi je ayah tengok? Sia-sia masuk tadika dari umoq 3 tahun... hurmmm... correct me if i'm wrong..


Akhirnya sedikit demi sedikit mimpi ngeri ayah dah macam nak jdi kenyataan bila awak dah pandai memberontak, nak buat benda-benda ikut kepala awak sendiri.. Last time ayah bawak awak pi potong rmbut, seboleh-boleh awak nak botak. Bukan ayah tak bagi botak tapi ayah x ske tengok budak-budak kecik botak.. Tak reti Ayah nak terangkan mcmana. Ayah cuma bley bagitau, ayah tak suka budak-budak botak. Ayah tak boleh tengok. Ayah sedih.. Last-last, ayah cakap awak boleh botak sekiranya awak dah ada Janggut @ Misai.. Baru kacak..


Point yang ayah nak cakap bukan pasai rambut botak tuh. That's not the point. Point dia ialah semenjak dua menjak nih, awak dah pandai buat decision sendiri.. Dah tau apa yang awak nak.. Alhamdullilah.. that is a good thing.. Yang menjadi masalahnya sekarang ialah, awak masih tak nampak circumstances dari apa yang awak decide tu.. So, part untuk menerangkan bahana-bahana yang bakal terjadi setelah decision dibuat tu, offcourse.. Ayah lah...


Yesss... Ayah tau dan Ayah jugak sedar, Ayah tak boleh sangat tell you what you should do & what you shouldn't do ALL THE TIME. Ayah harapkan segala mistake yang awak buat membuatkan awak lebih matang.. Lebih banyak mistake yang kita buat dalam hidup, lebih banyak pengajaran yang kita dapat belajar... but at the same time, Ayah nak awak berpuas hati dengan decision yng awk buat...


Ohh buah hati Ayah...
Seperti kata pepatah... Bayi tu umpama kain putih. Adalah menjadi tanggungjawap ibu dan bapa mencorakkannya.. Maka, dalam kes awak nih special sket.. Awak ada Ayah, Nde, Mama & Baba yang sedang bertungkus lumus mencorakkan awak menjdi manusia yang berguna kepada AGAMA, bangsa & negara.. Yang mana ajaran yang eloq tuh, ikut lah.. Yang mana kalau agak-agak songsang tu, jgn la gatai-gatai nak ikut...

3 komen anda:

EL MARIACHI said...

tadika adalah pendedahan awal mereka kat institusi pengajian...tadika sekarang mau collect duit dari poket kita saja...memang kita sebagai parents kena make effort lebih dari tadika....

Zero2Hero said...

yup.. totally agreed with u abg bro...
tapi kalau kita dah tengok tadika yang kita hantar tuh xde apa² perubahan..nak nagji pun xtau...huruf pun still xkenal..lagi banyak benda negative dari positive...buat pe la teruskan pengajian tuh lagi..
Hurmmm...

Cik Cip Puding said...

Unfortunately, there will be times when your child will say things he doesn’t really mean. So prepare yourself for the day when he says he hates you. He'll also tell you how "mean" you are, and when he's much older, how "embarrassing" you are. It’s best to stay calm and explain to your child that saying such things isn’t nice and can hurt people's feelings.