Pages

November 01, 2011

Denggi Fever



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ'

Dear Farreal,
Last week,a day after Ayah p gym,satu badan Ayah sengal²..sebelum ni pun (last year) Ayah memang la ada p gym jgak,bagi Ayah,its a normal thing la kan bila muscle kita koyak setelah dah lama ✗ mengangkat berat..nak dijadikan citer sedih,lepaih p gym tu pun Ayah jatuh sakit,bukan sakit memain,demam terok gak la. Berbekalkan temperature test hat awak punya Nde pun check la temperature badan Ayah..Ooo em giiii, temperature badan Ayah pada petang tu 38 darjah Celsius..

Dear Farreal,
Bila dah badan panaih lagu tu,Nde pun ajak la Ayah p clinic,amik ubat apa yang patut,tapi dah kata hero,takat demam sket malaih la Ayah nk pe cekedaud kat clinic,abeh kuat pun tobat dokter kasi panadol.. On that day jugak,Yayah, Ayah Ngah & Ibu buat surprise burfday celebration kat Bubu,Ayah xbley nak join dorg disebabkan muscle ayah teramat la sakit + demam.. Rasa xbest jgak la sebab xdapat join party tu,abeh tu nak buat camana,start petang tu Ayah dah berbungkus,luaran panas,tapi dalaman sejuk,sejuk bukan memain..

Dear Farreal,
Setelah berbungkus sampai jam 1 pagi,Ayah tak tahan..Nde yang dari petang tadi setia dok jaga Ayah.Naik basah tilam sama bantal sebab Nde basahkan towel taruk kat kepala Ayah bagi kurangkan temperature badan..every 1 hour Nde akan check temperature badan Ayah sampailah satu tahap,Ayah ✗ tahan.Nak tdo ✗ boleh sebab ✗ selesa..Ayah pun kejutkan Nde yang sememangnya tdo² ayam sebab risau temperature badan Ayah yg ✗ turun² walaupun dah dekat abeh sepapan Panadol Ayah sebat.. Ayah ajak Nde g KPJ Penang Specialist Hospital time² tu jugak..seriously time tu Ayah betoi² cannot handle lagi omputeh kata..

Dear Farreal,
Sesampai kat KPJ jam 2 pagi,terus Ayah masuk emergency room,nurse kat situ check la temperature badan Ayah yg dah naik 40 darjah Celsius..terus Ayah kena tahan.. Hahaha,dah hagak dah tobat kena tahan,sebab utama yg Ayah nak p hospital sebab Ayah dah start delusion memacam..risau gak Ayah bila ttidoq nanti ✗ bangun² dah..hehehhe..


Dear Farreal,
Maka,bermula la episode Ayah sebagai pesakit denggi. Selama 4 berturut² temperature badan Ayah xmo turun² antara 38.5 - 40 darjah Celsius..dan selama tu jugak lah depa amik darah Ayah sebanyak 3 kali,tapi dokter still xdpt detect denggi yg mula memberi kesan kat badan Ayah,sintom² denggi tu ada,tapi dalam darah Ayah,xde virus denggi tu,sampailah platelet darah Ayah drop sampai 40..baru depa dapat detect denggi tu.. Menurut kata dokter tu,1st & 2nd test memang slalu dokter xdpt detect,test yg ke 3 baru depa dapat detect denggi tu.. Natijahnya,8 hari la Ayah kena tahan..
Salah satu cara depa nak turunkan temperature badan Ayah ialah melalui ubat yang disumbat dlm bontot,maka buat pertama kalinya dalam seumur hidup Ayah,Ayah ternoda oleh nurse² KPJ tu,bukan sorang dua nurse yg ada time tu,ada la dekat 6 orang nurse yang menyaksikan detik bersejarah itu,jahanammmm...hahahhaha.
.

Dear Farreal,
Awak bayangkanlah,Ayah dah janji ngan awak nak amik awak balik Kulim on that week,sedangkan Ayah still tersadai kat katil hospital tu,sampaikan Ayah ngan Nde merayu² kat dokter suruh dischargekan Ayah awal,dokter bising la sebab platelet Ayah still ✗ stabil lagi,dah nak kluar...mana nak boleh kan?impossible...


Dear Farreal,
Hari sabtu pun menjelmakan dirinya, Ayah still tak discharge lagi pagi tu,Ayah ngan Nde totally down sesangat sebab takut ✗ tepati janji..Awak plak,everytime Ayah call asyik tanya,bila nak amik awak,lagi la bertambah² sedih Ayah ngan Nde..walaupun Ayah dah banyak kali cakap kat awak,Ayah kena tahan ward sebab sakit. Ayah tahu awak tak paham lagi,tak tau keadaan Ayah kat sini mcmana..that why awak asyik tanya the same question "Bila Ayah ngan Nde nak amik Ues..?"


Dear Farreal,
Pagi tu,Uncle Kering datang nak amik darah Ayah lagi..berdasarkan semalam punya blood test,platelet Ayah still lagi 70,naik sket je dari 40..maka, setelah result blood test tu kluar,platelet Ayah naik 115,lebih sket je dari paras bahaya..terus Ayah mintak discharge..hahahaha..dokter pun bagiiiii...


Dear Farreal,
Setelah dokter kasi kluar,laju² la Nde packing baju² kotor setelah 8 hari berkampung kat hospital ni..hahaha.. Bayangkanlah, boleh dikatakan sehelai sepinggang jugaklah Ayah ngan Nde terus shot p ke Kolompo,baju yang bawak pun baju dok umah + kotor....memang ✗ nyempat² la kami ni.tak pikir panjang..hehehe..sebab dah berjanji ngan awak,laju² la kami p ke Kolompo tu...


Dear Farreal,
We ♡ you so much..ubat terbaik untuk naikkan platelet darah ialah jus @ buah kiwi, sup ketam pun eloq jugak..malangnya Ayah allegri kat ketam, memang la platelet naik, tapi badan Ayah jadik gatal-gatal plak..dari eloq-eloq baik satu penyakit, timbul plak penyakit lain...haishhhh..terus Ayah stop makan ketam...tekak nih plak dok rasa pahit all the tiime, berat badan pun drop sampai 4 kg...tu baru 8 hari admitted, bayangkan la kalau 18 hari...huihhh..tak payah la susah-susah p gym...hahahhhaha...

0 komen anda: