Pages

November 06, 2011

Didikan Awal


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ' ..

Wahh..wahhh..wahhh..anak² ni kalau dengan grandparent dia,dia punya gedik & nakal,aiyoooo...Ayah sendiri cannot handle..al-maklum lah, "payung" kembang..kuasa Ayah tak sekuat kuasa veto "Yayah + Bubu"..

Pening gak kepala Ayah bila Farreal ada sama ngan Yayah & Bubu.. Habis semua cakap takmau dengar.. Bubu & Yayah plak memang manjakan awak kannnn..makin naik tocang la awak.. Nak marah awak depan dorang memang confirm² tak boleh,ada yang Ayah kena marah balik kalau tinggikan suara kat awak kan? Bukan tak penah Yayah & Bubu bermasam muka sama ngajuk ngan Ayah sebab Ayah marah awak depan dorang,haishhh..pantang betul la dorang kalau ada orang marah cucu dorang ni.. Tu la masalahnya sekarang..

Sebelum awak lahir lagi,Bubu & Yayah ternanti² kelahiran awak kat dunia ni,sampaikan Yayah & Bubu sanggup amik cuti 2 minggu turun ke KL tu semata² nak sambut awak,masa awak dalam pantang pun Bubu yang jaga awak all the time..pendek kata,dari awak sebelum lahir sampai lah awak 2 tahun lebih,selain Ayah,Nde & Ibu yang bergilir² jaga awak, Bubu ngan Yayah lah tulang belakang Ayah time tu sampailah sekarang..

Disebabkan kemanjakan yang diberikan itulah,awak tetiba je menjadi pelat everytime kita balik rumah Bubu & Yayah..

Bahaya sebenaqnya kalau dibiarkan anak² ni dijaga oleh Atok atau Nenek depa,kita sebagai Ibu Ayah seolah² hilang kuasa untuk menegur kesilapan yang anak² lakukan.. Contohnya Farreal memang dilarang keras untuk makan gula² especially sebelum tidoq,bila Ayah tegur, Yayah atau Bubu akan membidas, "Alah,jamah sket je,kang lepas makan gosok la gigi.."

Point Ayah bukanlah sebab makan gula² tu,tapi disebabkan oleh peraturan² yang Ayah buat abeh jahanam @ failed bila Farreal ada kat rumah Bubu & Yayah beliau....

Kepada bakal² Ibu Bapa dan yang baru bergelar Ibu Bapa,kalau boleh janganlah bagi Atok & Nenek depa yang jaga anak² anda,banyak buruk dari baiknya. Sayang nenek & atok sangat² berlainan sama sekali dengan sayang Ibu & Ayah..Saya bukan kata Atok & Nenek dia jaga tak eloq,depa memang jaga eloq,sangat eloq sampaikan nyamuk ketik pun tak boleh kat cucu² depa ni..semua hal dari segi kasih sayang,wang ringgit dan sebagainya,amat²lah sempurna..

TETAPI, bila atok & nenek yang membela anak kita,kita sebagai Ibu & Ayah tak dapat lagi mendidik & membimbing anak² mengikut acuan kita sendiri sebab kuasa veto kita sebagai parent sudah tiada..anak² tak lagi mendengar cakap kita, susah nak kita nak tegoq,nak lentur pun dah payah, Farreal yang baru berusia 4 tahun ni pun kalau dengan Bubu & Yayah dia,dia punya naik tocang,lain mcm sket..saya yang dok perhati ni pun naik takut..semua kehendak dituruti..bahaya..bahaya..

Sebelum jadi filem "Anakku Sazali", sebab memanjakan sangat anak,anak naik tocang, better kita sendiri yg mendidik,melentur anak kita.. Tapi bila nak marah tu,biaq berpada²..kalau dok buat garang tak tentu pasai pun xbley jugak, tu timbul masalah lain, bila dah garang + ganaih all the time, anak² dah jadi lali & imun dengan kegarangan kita... Kelak,anak² pun memberontak...pun jadi payah...

Susah sebenaqnya nak jadi parent yang baik ni,kena perbanyakkan ilmu di dada..especially ilmu agama.. Islam itu sendiri dah terangkan cara² mendidik anak...انشـــــاء الله kalau kita follow cara didikan yang telah termaktub dalam Islam,anak² pasti akan menjadi insan yang cemerlang, terbilang dan gemilang..kita sebagai parent perlu pandai seimbangkan ilmu akhirat & duniawi...

P/s : Ayah & Nde ♡ Farreal..Kami akan sentiasa doakan kecemerlangan awak,semoga awak menjadi anak yang soleh kepada keempat² orang tuamu..

0 komen anda: