Pages

March 15, 2012

Big Boy Toy -KTN 200-

Sesampai ja motor yang telah di"order" selama 3 bulan kat tangan aku, lelaju aku hantaq p kedai accesories untuk me"motard"kan scramber KTN 200 ini...





Walaupun hanya 200cc, memadailah bagi aku yang bejiwa sentimental ni...aku bukan minat sangat pun bawak lelaju..cukup sekadar bley pedraih 130km/h dengan skali pulas pun udah memadai..





Yang menjadi masalah dia sekarang apabila aku bukan sekadar me"motard"kan KTN ni, tapi me"super motard"kan beliau..maka RIM dewa 5.0 telah menjadi pilihan..masalah timbul apabila rim telalu besaq, arm pulak kecik..maka dengan itu bantuan "spacer" terpaksa digunakan untuk keluarkan sket sporket dari tempat asal.. Memula, aku letak washer, tetapi bila kita letak washer,bila motor dok bejalan, ia secara tak langsung akan menyebabkan skru spocket longgar demgan sendirinya..nasib baik la time aku bawak tu tak laju..bila dah rasa tayar belakang bunyi lain macam, laju laju aku benti tepi jalan, check apa punca bunyi tu..skali tengok tengok, skru ikat spocket nyaris nyaris nak tertanggal..kalau aku buat pekak ja dan teruskan perjalanan seolah olah xda apa yang aku dengar tu, kemungkinan besar aku akan ber"comolot" dengan jalan Chai Leng Park..





Bila dah taruk "spacer",masalah rantai sangkut dekat rim..dan skru sporket longgar dengan tiba tiba SELESAI...


Alhamdullilah..



posted from Bloggeroid

11 komen anda:

Bebudak Degil said...

smart bro..duk area mna?cuba blnja pic gmbr blkng..sy pun ad beli ktn jgk

Bebudak Degil said...

smart bro..cuba blnja pic tyr blkng bro..sy pun ad beli ktn jgk

Sir Syamsoulnezam Othman said...

hehe..tq bro..saya dok area padang serai.
Gambar baru akan diupload lagi, motor x siap sepenuhnya..nanti saya upload lagi gambaq..

black move monster said...

slm bro,,rim 5.0 boleh msuk ke,,x sagat arm,,,pki tyr saiz ap,,,

Sir Syamsoulnezam Othman said...

rimboleh masuk, x sagat arm..cun cun masuk, tapi kena setting spoke cun cun, klu spoke x setting betul, rim akan sangkut ngn rantai...

apiz.kamarudin said...

salam bro, saya baru dlm hajay nak amik moto mcm ni. ktn bro ni pun smart. tp saya ni x berapa tinggi org nye, (malu la plak)..agak2 boleh ke bwk moto mcm ni? or boleh wat paling rendah?

apiz.kamarudin said...

salam bro, saya ni dlm berhajat nk ambik KTN 200 mcm ni jgk, cuma riso kalo x sampai je..hehehe (malu ni) sbb x tinggi sgt org nye..agak2, paras ketinggian moto ni paling minimum boleh smpai mane?

Sir Syamsoulnezam Othman said...

kalau guna tayar offroad, motor tinggi.kalau dah tukaq tayar motar, motor jadi lebih rendah..nampak ja tinggi, tapi mojarity kwn kawan yang berbadan comel, still boleh bawak dengan selambanya..xda masalah...

apiz.kamarudin said...

terimakasih bro ;)

Bebudak Degil said...

salam bro...kalau ad acc fb..msukla group motard warrior x..rmai yg pkai ktn disitu

Yusri Zam said...

nak tnya bro.slma ni pkai ktn ni ade prob x.dh bp lma pkai.top leh smpi bp