Pages

September 07, 2012

Monoshock KTN

Nak dijadikan cerita, boleh dikatakan hampir 7 bulan aku pakai motor ni, ni baru first time aku betoi betoi layan corner..tu pun sebab follow depa semua ride pi rumah open house Bob kat Island..lepaih abeh makan, terus depa kata nak round island, alang alang dah ada kat sini, aku pun join la..

Time masuk first corner tu, tgah dok sedap lentokkan badan, aku tetiba rasa mcm tayar belakang pecah, pidahhhhh..kata aku dlm ati, tapi setlah diteliti rupa rupanya, monoshock aku ni terlalu lembut, maka dengan itu tiap kali corner swing arm belakang pasti "berjoget zapin", tak pasai pasai aku pun terfollow sama, sehati berdansa la katakan..keesokkan harinya, lelaju p kedai Eman, p tinggikan dan keraskan monoshock, lepaih ni, klu layan corner lagi, bley turun abeh, biaq pipi cecah tar, punya pulunnnn..hehe..

Aku ni plak bukan jenih yg suka ekjos hingaq, maka jgnlah bertanya kepada saya kenapa silenser ekjos saya masih pakai..haha, sebab yang utama! Wa ada anak kecik beb, pepagi kalau nak p keja, start start motor, kompom kompom Ian pun start engine mulut dia sama, haha..wa family man.. Sebab musabab yang kedua ialah, kalau silenser dibukak, lampu signal kat ataih dia kompom hangittt..terpaksa nak adjust tempat baru supaya tak kena haba ekjoz..

Lagi satu masalah, bila mana pomen mangkaq sudah gantikan nut bermata philip kat cover ekjoz aku, bila kena panaih haba secara berlarutan selama 1 bulan, nut besi tersebut akan menjadi karat dan rapuh, dah menjadi satu hal plak aku nk membukak cover ni..demmn.. Tu pun aku terperasan bila semuanya sudah terlambat, planning nak pakai nut Posh, supaya tampak lebih kacak, tapi dikecewan oleh treate nut yang dah rabak..

Dab disebabkan kekecewaan itu, wa mengupgrade system hon girlfriend wa ni, hon yang sedia ada tak cukup kuat, bunyik ekjoz lagi kuat dari hon, maka dengan itu wa tukaq kepada BM Hon..kalau layan offroad tgah hutan, skali hon, boleh menangis babi sama berok kepekakan..kalau dah dibikin motard,skali hon kat lorry, lorry boleh berenti tepi ketakutan..punya hebatnya kuasa Ultraman hon ni..

Lagi satu masalah, bila wa tersalah beli hub cover, aku bley plak lupa hub KTN ni disambungkan trus ke arm..maka dengan itu kalau aku masih berdegil jgak nak pakai hub cover ni, sedikit modified perlu dijalankan, adoiii..buat sementara ni, wa xda masa lagi nak pikiaq pasai benda ni, wa rasa nak juai hub cover ni, sapa sapa yg berminat, sila bayaq kat saya dengan mas kawennya RM25 tunaiiii...tatak untung wooo..

Hat hub belakang, aku modified masuk stand BMX, nokhorommm, punya payah nak cari stand ni kat kedai basikal, dulu time aku skolah, punya la belambak lambak..bebudak sekarang ni dah xpandai men BMX dah ka?seperti biasa, bila barang pelik pelik ni nak letak kat girlfriend aku ni,maka terpaksa la dimodified sket..cun cun masuk..baru nampak mcm aku ni tera main street..hahaha..puihhh...

Besok ingat nak spray sket la part part kat motor tu..xrau la lawa ka dak, aku kalau bab spry mengespray ni masalah sket.hasil xberapa nk kemas..tapi disebabkan benda remeh punya pasai, aku redah jaaa..sok kalau senang senang, wa updated la apasai hasil dia...doa doakan la aku xbuat kelakar kat KTN wa ni sok...hehe.

posted from Bloggeroid

0 komen anda: